Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

2 χρόνια Αρχείο Κλεμμένων Κυψελών.

 Στατιστικές, απολογισμός και μερικές σκέψεις.

Πέρασαν κιόλας 2  χρόνια από τότε που ανέβηκε στο διαδίκτυο ως μπλοκ,  το Αρχείο Κλεμμένων Κυψελών.
Σε αυτά τα δύο χρόνια δηλώθηκαν 146 κλοπές κυψελών και πλαισίων.

Ο αριθμός των κυψελών που έχουν συνολικά κλαπεί είναι  1.373 ενώ από αυτές οι 795 δηλώθηκαν μέσα στο 2012.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κλοπών έχει να κάνει με κλοπές κάτω των 10 κυψελών, που σημαίνει ότι γίνεται από ερασιτέχνες μελισσοκόμους ή νέους μελισσοκόμους που τώρα ξεκινούν.   

Έχουν γίνει 13 κλοπές με ακριβώς 10 κλεμμένες κυψέλες, ενώ έχουν γίνει  16 κλοπές από 23- 120 κυψέλες πράγμα που δηλώνει πως έγιναν από επαγγελματίες με μεγάλα αυτοκίνητα και άτομα.

Έχουν γίνει επίσης 11 κλοπές από μία κυψέλη, κατά το λαϊκό σοφό γνωμικό ότι για να γίνεις καλός μελισσοκόμος θα πρέπει:  «ένα μελίσσι να βρεις,  ένα να σου χαρίσουν και ένα να κλέψεις.»  Ναι, κι όμως, σήμερα στον 21 αιώνα, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι για να γίνουν καλοί μελισσοκόμοι δεν χρειάζεται να παρακολουθήσουν μαθήματα, να διαβάζουν ή να ρωτάνε για να μαθαίνουν, αρκεί να κλέψουν μια κυψέλη, και ως δια μαγείας όλα θα πάνε καλά.  

Το μπλοκ έχει δεχθεί 41.212 επισκέψεις. Αν θεωρήσουμε ότι οι περίπου 1.200 έχουν γίνει από εμένα που θέτω τις αναρτήσεις και από τα θύματα, σημαίνει ότι οι 40.000 επισκέψεις έχουν γίνει από άλλους ανθρώπους.      
Παρόλα αυτά τα κλεμμένα μελίσσια που βρέθηκαν με την βοήθεια του  μπλοκ είναι μόνον 50 ! Βρέθηκε επίσης και το κλεμμένο μελισσοκομικό μου τρέιλερ.  Κανονικά θα είχα παρατήσει την προσπάθεια αφού βλέπω ότι δεν αποδίδει αυτά που περίμενα, αλλά θα συνεχίσω γιατί έστω και μία κλεμμένη κυψέλη να βρεθεί, έστω και ένας κλέφτης να συλληφθεί, αξίζει τον κόπο
.
 Υπενθυμίζω ότι θα πρέπει όλοι οι μελισσοκόμοι να σημειώνουμε τους αριθμούς των κυψελών που βρίσκουμε κοντά στην περιοχή μας, και με τον κωδικό να κάνουμε αναζήτηση στο μπλοκ, και όχι να θυμόμαστε το μπλοκ μόνον  όταν θα πέσουμε θύματα κλοπής.

Λογικά, ο κλέφτης κάπου βάζει τα κλεμμένα μελίσσια, και σίγουρα κάποιοι μελισσοκόμοι θα τα δουν, αλλά δεν ενδιαφέρονται να πάνε κοντά, να σημειώσουν τους κωδικούς και να κάνουν την σχετική αναζήτηση εδώ μέσα.

Γιατί δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε συλλογικά και συντονισμένα;  Γιατί δεν ενδιαφερόμαστε για τον διπλανό μας; Γιατί δεν ενεργούμε προληπτικά και κατασταλτικά αλλά τρέχουμε πανικόβλητοι όταν εμείς πέσουμε θύματα κλοπής;  

1.373 κλεμμένες κυψέλες δηλώθηκαν εδώ μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια και ποιος ξέρει πόσες ακόμα κυψέλες κλάπηκαν, που δεν δηλώθηκαν εδώ.   

Θεωρώ ότι όσοι από εμάς δεν έχουμε πέσει ακόμα θύματα κλοπής είναι καθαρά θέμα τύχης, και οπωσδήποτε θα έρθει και η σειρά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου